Кафедра документознавства та інформаційної діяльності ІФНТУНГ

Головна » 2010 » Березень » 24 » Студенти вивчатимуть «вільні» предмети
20:58
Студенти вивчатимуть «вільні» предмети

Вже з вересня цього року студенти самі обиратимуть предмети, які вивчатимуть. Але ця зміна в системі вищої освіти стосується лише 25 відсотків дисциплін від загальної кількості, передбаченої навчальним планом. Освітяни вважають, що тепер не лише ВНЗ та викладі відповідатимуть за рівень знань студентів, але й сам майбутній спеціаліст.

Половину предметів затверджено профільним міністерством, ще 25% визначає сам заклад і лише 25 - може вибрати студент, але виключно з тих предметів, які запропонує ВНЗ. Студент вивчатиме ті дисципліни, які потрібні для того, щоб здобути знання для певного кваліфікаційного рівня та спеціальності.

- Такі зміни пов'язані із тим, що в 2010 році Україна востаннє має звітувати про здобутки у впровадженні Болонської системи освіти. Однією із найбільших труднощів є ліцензійний обсяг спеціалістів, яких готує ВНЗ, - сказала заступник начальника управління освіти і науки Хмельницької облдержадміністрації Антоніна Харчук.

Основними завданнями, які мають розв'язати освітяни на шляху впровадження даного нововведення, є кількість чоловік в групі із вивчення «вільних» предметів, матеріальна база, сам вибір предметів та навчальні плани.

Проблема є в кількості ліцензійних місць у ВНЗ. Якщо їх 30, а ще п'ять студентів виявили бажання вивчати відповідні предмети, невідомо як буде вирішено це питання. Навчальний заклад може запропонували для вивчення лише ті предмети, для яких має матеріальну базу та відповідних спеціалістів. Ще одним нюансом є те, що для вивчення предмету на вибір має бути створена група не менше ніж з 25 осіб. А якщо в даному ВНЗ лише 10 чоловік виявили бажання вивчати даний предмет? Можливо, навчальні заклади будуть кооперуватися, щоб задовольнити навчальні побажання студентів.

Для викладання предмета, потрібно мати конкретний навчальний план, а для його написання має бути визначена кількість годин. Поки даних з цього приводу також не має.

- Зараз ще непропрацьовані механізми впровадження змін, хоча мова про вибір предметів студентами триває вже з червня минулого року. Але тоді йшлося про вибір лише гуманітарних предметів, зараз же студенти зможуть обирати і професійні дисципліни. На даний час при ВНЗ створено спеціальні комісії, які мають висунути пропозиції Міністерству оствіти та науки України, - розповіла головний спеціаліст відділу професійно-технічної та вищої освіти управління освіти і науки Хмельницької ОДА Валентина Скоропуд.

Остаточні пропозиції та зміни мають бути подані до кінця травня поточного року. А з вересня студенти вже мають навчатися відповідно до нових правил.

Зміни стосуються лише освітнього рівня «бакалавр». В магістрів поки що лише одне конкретне нововведення — для вступу до магістратури потрібно складати іспит з іноземної мови.

Інформаційна служба газети «Діловий тижневик «ВСІМ»

Переглядів: 1165 | Додав: Артік | Теги: Вільний вибір предметів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пт, 29.03.2024, 01:56
Вітаю Вас Гість

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
>>>ОГОЛОШЕННЯ<<<

Шановні викладачі кафедри ДОК! Якщо у вас є інформаційні повідомлення, які б ви хотіли бачити як ОГОЛОШЕННЯ на сайті кафедри, скидайте їх або в міні-чат, або на ел.скриньку artik12@ukr.net, або СМСом на номер 0673423330. Якщо ж у Вас є фотоматеріали, для додаваня у розділ "Фотогалерея" скидайте їх (або посилання на них) на вищезазначену скриньку. Інформацію в маси:) Адміністратор сайту.




  



ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Погода Івано-Франківську » Україна

Рейтинг сайтів прикарпаття