Кафедра документознавства та інформаційної діяльності ІФНТУНГ

Головна » 2010 » Квітень » 19 » У Львові презентували раритетне видання Конституції Пилипа Орлика
16:47
У Львові презентували раритетне видання Конституції Пилипа Орлика
До 300-річчя написання Конституції Пилипа Орлика у львівському видавництві "Полі” вийшло у світ раритетне видання цієї пам’ятки. Книга містить український переклад, а також фотокопії, зроблені з латинського варіанта Конституції, який зберігають у Національному архіві Швеції.

Упорядниками видання стали академік НАН України, директор Інституту держави і права Юрій Шемчушенко та директор наукового центру Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України В’ячеслав Олещенко. Півроку тому вони побували у Швеції, де протягом дня попрацювали в Національному архіві та зробили фотокопії.
"Нині з майже стовідсотковою певністю можна говорити про те, що документ, який ми побачили у Швеції, написано рукою саме Пилипа Орлика. Адже почерк, яким створено цей конституційний акт, є правильним почерком початку XVIII століття. У ньому дотримано всі принципи тодішньої каліграфії. У Пилипа Орлика був красивий правильний почерк, адже він працював писарем Київської консисторії. Згодом став писарем вищого виконавчого органу Гетьманщини – Генеральної військової канцелярії. Там на молодого, шляхетного, розумного й виваженого Пилипа Орлика звернув особливу увагу гетьман Іван Мазепа”, – розповів пан Олещенко.
За словами науковця, шведи надзвичайно дбайливо ставляться до збереження раритетного примірника – його зберігають в окремому сейфі. Витягують із цього архіву примірник Конституції рідко, оскільки той має поважний вік. За 150 євро в архіві можна замовити фотокопію документа, яку буде віддруковано на папері, подібному до оригінального.
"До речі, 16 квітня у Стокгольмі відкриють виставку "Перша європейська конституція”, під час якої експонуватимуть цей документ, що ми мали честь розглянути, скопіювати і привезти в Україну”, – сказав В’ячеслав Олещенко.

Джерело: "Львівська газета"
Переглядів: 945 | Додав: Артік | Теги: конституція пилипа орлика, документознавство, архівознавство | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Чт, 28.03.2024, 10:52
Вітаю Вас Гість

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
>>>ОГОЛОШЕННЯ<<<

Шановні викладачі кафедри ДОК! Якщо у вас є інформаційні повідомлення, які б ви хотіли бачити як ОГОЛОШЕННЯ на сайті кафедри, скидайте їх або в міні-чат, або на ел.скриньку artik12@ukr.net, або СМСом на номер 0673423330. Якщо ж у Вас є фотоматеріали, для додаваня у розділ "Фотогалерея" скидайте їх (або посилання на них) на вищезазначену скриньку. Інформацію в маси:) Адміністратор сайту.




  



ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Погода Івано-Франківську » Україна

Рейтинг сайтів прикарпаття