Кафедра документознавства та інформаційної діяльності ІФНТУНГ

Головна » 2010 » Березень » 29 » Прийнятий закон про студсамоурядування
20:23
Прийнятий закон про студсамоурядування
Президент підписав закон про студентське самоврядування. Про це Неофіційну газету повідомив Голова Секретаріату ВМГО "Українська асоціація студентського самоврядування" (УАСС) Олександр Смирнов. 

"Закон, який отримав номер 1798-VI, наближає права студентського самоврядування в українських вузах до рівня, характерного для західних сусідів України - держав-членів Європейського Союзу," - повідомляє молодіжний лідер.

Нагадуємо, що згідно з запропонованими змінами до Закону України "Про вищу освіту", студенти отримали:

1. Участь у  вчених радах та органах громадського самоврядування ВНЗ не менше 10 %

2. За погодженням  з Органами студентського самоврядування  відбуватиметься:

• відрахування осіб, які навчаються у вищому навчальному  закладі, та їх поновлення на навчання;

• переведення  студента, курсанта, аспіранта, які навчаються у вищому навчальному закладі, за державним замовленням, на навчання за контрактом за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб;

• переведення  осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі за контрактом за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб на навчання за державним замовленням;

• призначення  заступника декана, проректора, які відповідають за роботу зі студентами;

• поселення осіб, які навчаються у вищому навчальному  закладі, в гуртожиток і виселення  з гуртожитку;

• затвердження рішень з питань студентських містечок та гуртожитків для проживання осіб, які навчаються у вищому навчальному  закладі.

3. Фінансовою основою студентського самоврядування є кошти, визначені Вченою радою вищого навчального закладу, у розмірі не менше 0,5 % коштів спеціального фонду відповідного вищого навчального закладу. Кошти органів студентського самоврядування спрямовуються на виконання їх завдань і повноважень. Не менше як 30 % коштів мають витрачатися на підтримку наукової діяльності осіб, які навчаються у відповідному вищому навчальному закладі.

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко як один з авторів документу днями заявив, що даний законопроект, зокрема, передбачає упорядкування системи студентського самоврядування, яка зможе захистити  права та реалізації законних інтересів студентів у сфері освітньої діяльності. Законом розширені повноваження та функції органів студентського самоврядування, встановлена квота представництва студентів у колегіальних органах вищих навчальних закладів, уточнені питання щодо утворення та функціонування органів студентського самоврядування, конкретизовані сфери, форми та напрями їх діяльності. Зокрема, Микола Томенко зазначив, те що студенти отримають квоту не менше, ніж 10 % у складі Вченої ради вузу, Вищому колегіальному органі громадського самоврядування вузу та їхніх структурних підрозділах, слугуватиме врахуванню інтересів молоді в процесі прийняття різноманітних рішень в навчальному закладі. Не менш важливим, на його думку, є й те, що Законом чітко прописані повноваження органів студентського самоврядування. Зокрема, наступне: лише за погодженням з органом студентського самоврядування у вищому навчальному закладі приймається рішення про відрахування, поновлення, поселення і виселення з гуртожитку; призначення заступника "студентських" декана та проректора, затвердження рішень з питань студмістечок та гуртожитків. Говорячи ж про фінансування, Микола Томенко наголосив, що в Законі вказано, що на фінансування студентського самоврядування передбачено виділяти не менш ніж 0,5 % коштів спецфонду відповідного вищого навчального закладу. Із даних коштів не менш ніж 30 %  мають витрачатися на підтримку наукової діяльності осіб, які навчаються у відповідному вищому навчальному закладі.

"Прийняття цього закону - яскравий приклад консолідації зусиль багатьох молодіжних та студентських лідерів, а також представників різних парламентських фракцій заради демократизації вищої освіти. Боротьба за прийняття тривала два роки і от нарешті студентство здобуло цю перемогу. Відтепер права органів студентського самоврядування не залежать від ласки чи хорошого настрою адміністрації, а визначені законом" - зазначає керівник Секретаріату Всеукраїнської студентської ради при Міністерстві освіти і науки Наталя Якуніна.

"Це найбільша і найфундаментальніша перемога Українського студентства в боротьбі за свої права, за останні 10 років, оскільки завдяки цьому Закону студенти стають повноправними партнерами освітнього процесу, отримують на законодавчому рівні права що забезпечують фінансову автономність діяльності студентських організацій, участі у переведенні студентів на бюджетну форму навчання та поселення в гуртожиток що перешкодить проявам корупції в даних питаннях," - каже Голова Секретаріату УАСС Олександр Смирнов.

Раніше представник ВМГО "Спілка Ініціативної молоді" (СІМ) Артем Михайлик заявляв: "Є ймовірність того, що Президент заветує цей закон. Потрібно мати на увазі, що існує лобі ректорів і керівників профспілок, яким цей закон не є вигідним. Зараз необхідні активні дії зі сторони всіх органів студентського самоврядування України для того, щоб Президент підписав цей закон. Нажаль, мені вже відомі факти звернень ректорів та керівників профспілок в адміністрацію Президента щодо даного законопроекту."

Нагадуємо, що законопроект № 1280 був зареєстрований народними депутатами Миколою Томенком та Євгеном Сусловим 25 грудня 2007 року. 3а день до Всеукраїнської акції протесту молодіжних та студентських організацій (докладніше про цю громадську кампанію читайте у статтях "Кабмін повністю скасував постанову №369" та "В Міносвіти засвідчили відміну скорочення держзамовлення на спеціалістів, магістрів та докторантів"), 3 червня, Верховна Рада ухвалила законопроект у першому читанні. Документ лобіювався за підтримки народних депутатів Олеся Донія та Лесі Оробець через Комітет науки і освіти парламенту, який рекомендував його прийняття. Завдяки тому, що питання прийняття законопроекту підняли на засіданні Всеукраїнської студентської ради при Кабінеті Міністрів, Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко пообіцяла пролобіювати його через погоджувальну раду Верховної Ради для внесення на розгляд в зал на друге читання. 11 грудня 2009 року Головою Секретаріату УАСС Олександром Смирновим на зустрічі з Прем'єр-міністром було наголошено на необхідності негайного прийняття відповідних змін. Також у грудні 2009 року низка молодіжних та студентських організацій, серед яких Всеукраїнська студентська рада при Міністерстві освіти і науки України, ВМГО "Українська асоціація студентського самоврядування" (УАСС), ВМГО "Фундація регіональних ініціатив" (ФРІ), ВМГО "Спілка ініціативної молоді" (СІМ) та Студентська рада Києва (СРК) заявляли про необхідність прийняття даного закону, обіцяючи депутатам усіх фракцій масові студентські протести у разі його неприйняття. На засіданні профільного комітету, яке відбулося 22 грудня 2009 року, законопроект допомагали просувати Артем Михайлюк (СІМ), Олексій Кляшторний (УАСС), Олександр Смирнов (УАСС), Євген Муратов (ВСР при Кабміні), Віталій Шабунін (ФРІ) та Таміла Ташева (ФРІ).  З депутатів норми законопроекту захищала Леся Оробець. 19 січня цього року Верховна Рада прийняла законопроект вцілому. "За" № 1280 проголосувало 232 народних депутата, "проти" - троє народних обранці. 22 січня за проханням СІМ Міністр сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко направив офіційного листа до Президента з проханням підписати законопроект. 29 січня під час масових заходів на честь вшанування героїв Крут, активісти СІМ Ігор Іванов, Надія Сперчун, Марія Придьма, Владислав Пучич, Артем Михайлюк і активісти УАСС Олександр Смирнов і Олексій Кляшторний попросили Президента підписати № 1280.

За інформацією СІМ, проекту № 1280 передувало багато інших законопроектів. В 2002 році  - № 2599 депутата Вячеслава Кириленка, в 2004 - № 6352 від УАСС (одним із юридичних співавторів був Віктор Ющенко), в 2005 - № 8470 від ВМГО "Народно-лемократична ліга молоді" (НДЛМ), в 2006  -  № 9169 депутата Євгена Філіндаша. В 2007 році молодіжні і студентській організації вирішили об'єднатися і створити спільний законопроект. Групою з представників студентських і молодіжних організацій (УАСС, НДЛМ, СІМ, ВМГО "Українська студентська спілка" (УСС), Ліга студентів Асоціації правників України та ін.) був розроблений спільний проект. Основними авторами тексту стали Олексій Кляшторний (УАСС), Павло Вікнянський (НДЛМ) та Артем Михайлюк (СІМ). Цей законопроект депутати Микола Томенко, Віталій Заблоцький, Євген Філіндаш та Андрій Пінчук внесли під № 3178, але в зв’язку з позачерговими виборами до  Верховної Ради, його не встигли розглянути. І вже 25 грудня 2007 року його вносять під № 1280 депутати Микола Томенко і Євген Суслов.


Джерело: http://gazeta.univ.kiev.ua/?act=view&id=2645

Переглядів: 1003 | Додав: Артік | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пт, 19.04.2024, 21:17
Вітаю Вас Гість

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
>>>ОГОЛОШЕННЯ<<<

Шановні викладачі кафедри ДОК! Якщо у вас є інформаційні повідомлення, які б ви хотіли бачити як ОГОЛОШЕННЯ на сайті кафедри, скидайте їх або в міні-чат, або на ел.скриньку artik12@ukr.net, або СМСом на номер 0673423330. Якщо ж у Вас є фотоматеріали, для додаваня у розділ "Фотогалерея" скидайте їх (або посилання на них) на вищезазначену скриньку. Інформацію в маси:) Адміністратор сайту.




  



ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Погода Івано-Франківську » Україна

Рейтинг сайтів прикарпаття