Кафедра документознавства та інформаційної діяльності ІФНТУНГ

Головна » 2010 » Квітень » 8 » Опитування: Скасування зовнішнього тестування збільшить корупцію
23:14
Опитування: Скасування зовнішнього тестування збільшить корупцію
У суспільстві переважає думка (41%), що зовнішнє оцінювання є більш чесним способом відбору при вступі до вузу, ніж вступні іспити (32%)

Такі дані загальнонаціонального опитування населення України, яке було проведено Фондом "Демократичні ініціативи" та Київським міжнародним інститутом соціології 19 березня-2 квітня 2010 року.

За результатами опитування, особливо схильні надавати перевагу системі вступу за результатами зовнішнього тестування ті, чиї діти чи діти знайомих поступали до вузів за результатами тестування – 52% вважають таку систему кращою, 25% - надають перевагу колишній системі вступу за екзаменами.

Корупцію на вступних іспитах до вузів дуже поширеною або досить поширеною назвали 68% населення. Дещо менше вбачається корупція на випускних екзаменах при оцінці знань випускників шкіл (43% серед усього населення і 51% серед тих, чиї діти чи діти знайомих поступали до вузів за результатами тестування). Ще меншою вважається корупція при зовнішньому оцінюванні (27%серед населення загалом і 25% серед тих, чиї діти чи діти знайомих поступали до вузів за результатами тестування).

Серед тих, чиї діти чи діти знайомих вступали до вузів за результатами зовнішнього оцінювання, повністю чи переважно задоволені тим, як воно проводилося 70%, переважно чи повністю не задоволені – 21%.

Основними позитивами зовнішнього тестування населення вважає те, що зовнішнє тестування ставить усіх у рівні умови (згодні з цим 50%, не згодні 25%), а також те що зовнішнє тестування дало змогу обдарованим дітям вступати до будь-якого вузу, навіть найпрестижнішого (згодні з цим 48%, не згодні 25%)

Також, опитані вважають, що зовнішнє тестування зменшило рівень корупції при вступі до вузів (згодні з цим 43%, не згодні 28%)

Значно більш позитивно оцінюють наслідки зовнішнього тестування ті, чиї діти чи діти знайомих вступали до вузів за результатами зовнішнього тестування: серед них 68% вважають, що тестування ставить усіх у рівні умови (не згодні з цим 24%).

Пропозиція керівників вузів ввести додатковий екзамен при вступі до вузів викликала неоднозначне ставлення населення: 28% впевнені, що це призведе до збільшення прийому студентів у вузи за хабарі, 25% вважають, що це дозволить вузам краще добирати собі студентів, а значна частина опитаних - 47% - певного ставлення до цієї пропозиції не має.

Пропозицію скасувати систему вступу до вузів за результатами зовнішнього тестування і набирати студентів за результатами вступних іспитів підтримують 37% і стільки ж – не підтримують (решта свого ставлення не визначила). Істотно відрізняється позиція тих, чиї діти чи діти знайомих поступали до вузів за результатами зовнішнього тестування: серед них підтримують пропозицію скасування вступу за зовнішнім тестуванням 32%, не підтримують – 55%.

Водночас у суспільстві переважає думка, що скасування вступу до вузів за результатами зовнішнього тестування збільшить корупцію при вступі до вузів – так вважають 39%, протилежної думки дотримуються лише 13%, решта 48% не визначилися.

Опитування фінансувалося Фондом "Відродження". Методом інтерв’ю опитано 1226 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 3%.

Джерело: http://osvita.ua/test/news/7185
Переглядів: 910 | Додав: Артік | Теги: Незалежне опитування | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Сб, 20.04.2024, 09:13
Вітаю Вас Гість

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
>>>ОГОЛОШЕННЯ<<<

Шановні викладачі кафедри ДОК! Якщо у вас є інформаційні повідомлення, які б ви хотіли бачити як ОГОЛОШЕННЯ на сайті кафедри, скидайте їх або в міні-чат, або на ел.скриньку artik12@ukr.net, або СМСом на номер 0673423330. Якщо ж у Вас є фотоматеріали, для додаваня у розділ "Фотогалерея" скидайте їх (або посилання на них) на вищезазначену скриньку. Інформацію в маси:) Адміністратор сайту.




  



ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Погода Івано-Франківську » Україна

Рейтинг сайтів прикарпаття