Кафедра документознавства та інформаційної діяльності ІФНТУНГ

Головна » 2010 » Квітень » 19 » Як отримати стипендію DAAD? - Головне не лише оцінки (є відповідь на запитання студентки нашого факультету)
16:55
Як отримати стипендію DAAD? - Головне не лише оцінки (є відповідь на запитання студентки нашого факультету)
Керівник Інформаціного центру DAAD у Києві Зіґберт Клее відповідає на Ваші запитання. Серед тем: важливість мотиваційного листа; з українським бакалавром на магістерську програму до Німеччини; медична освіта в Німеччині.

Анна запитує:

Добрий день, пане Клее! З яким середнім балом диплома є сенс подавати заяву на отримання стипендії DAAD? У мене 4,6, але цього було недостатньо, аби мене запросили на співбесіду з приводу подачі заяви. Чи не могли б Ви більш точно пояснити, від чого це ще залежить, окрім оцінок? Можливо, це мотиваційний лист? Дуже вдячна Вам за відповідь!

Як Ви правильно здогадуєтеся, від оцінок це залежить також, але не лише від них! Найважливіший документ – це справді мотиваційний лист, тобто - змістовне й фахове обґрунтування того, чому і що саме Ви хочете вивчати в Німеччині. Має бути зрозуміло, що кандидант на отримання стипендії добре поінформований і обраний ним фах є доцільним, ба навіть необхідним доповненням до його освіти в Україні. Залежно від стипендіальної програми необхідними можуть бути підтвердження наявних контактів з альма-матер у Німеччині або, у випадку дослідницьких стипендій, навіть згода на фахове кураторство з боку німецького університету. Також, безумовно, кандидат повинен мати достатні знання мови (німецької чи англійської). Звісно, до уваги беруться заяви й тих, хто не знає німецької, але подається на англомовну програму. Отже, Ваше вступне запитання не дозволяє дати на нього конкретну відповідь. З боку DAAD немає так званого «мінімального прохідного балу», але існує так званий «Numerus Clausus» (прохідний бал атестату) з боку деяких університетів, приміром, для вивчення медицини. Під час подачі заявки до DAAD враховуються, перш за все, обґрунтування намірів, а також фахова й особистісна компетентність кандидата. Позаяк щороку ми маємо більше кваліфікованих заявників, аніж стипендій, рішення щодо відбору часто приймається згідно з дуже вузькими критеріями. Висновок: подайте заявку вдруге, якщо це пасує до Ваших життєвих планів щодо освіти.

Вікторія запитує:

Я зацікавлена у продовженні навчання для здобуття ступеня магістра в Німеччині. Я навчаюся в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти й газу, факультет управління та інформаційної діяльності – спеціальність – переклад. Яке подальше навчання в Німеччині Ви б мені порекомендували? На жаль, я не дуже добре володію німецькою. Моя перша іноземна мова – англійська.

Мені дуже важко порадити якусь одну-єдину навчальну програму, адже насправді варто порівнювати різні програми, аби знайти справді «ту, що треба». Програми в галузі перекладацької діяльності є в університетах Майнца, Саарбрюкена, Гайдельберґа та Лейпциґа. Зважаючи на вибір іноземних мов та можливості зосередження саме на технічних перекладах, Вам варто подивитися в Інтернеті сторінки цих університетів і пошукати інформацію щодо їхніх пропозицій в галузі перекладу. Додатково Ви також можете звернутися з цими запитаннями до міжнародного відділу (International Office) чи відповідного факультету конкретного університету. Має сенс також поліпшувати свої знання німецької, якщо Ви маєте намір навчатися в Німеччині.

Сергій запитує:

Я студент 5-го курсу Київського національного медичного університету. Запитання: чи можу я написати в Німеччині свою дипломну роботу, не пройшовши інтернатуру в Україні? Якщо так, то які іспити я маю скласти та до кого звернутися з цим питанням? Дякую.

Медицина – це не лише фах зі значними змістовними вимогами, але він ще й дуже складний з точки зору специфіки тієї чи іншої країни. Нелегким є, в першу чергу, питання академічного визнання освіти (для продовження навчання), а також професійне її визнання (для професійної діяльності) в іншій країні. У цьому випадку я можу лише порадити зв‘язатися із обраним Вами медичним університетом чи факультетом, розкрити сутність теми Вашої дипломної роботи та поцікавитися, як Ви можете продовжувати досліджувати цю тему в цьому німецькому університеті. Це, в будь-якому разі, залежить від багатьох передумов, приміром, лабораторного оснащеня тощо. Впродовж шостого року навчання в Німеччині студенти-медики, як правило, мають так званий «практичний рік», який завершується другою частиною лікарського іспиту (другий державний іспит). Як класифікувати Ваші навчальні здобутки в порівнянні з Німеччиною і які передумови Ви повинні виконати для написання дипломної роботи, на всі ці запитання може відповісти може лише конкретний німецький університет.

Ірина запитує:

Чи можу я із українським дипломом бакалавра подавати заявку на проходження магістерської програми в Німеччині?

У принципі, так, але чи Ви справді зможете розпочати навчання за конкретною магістерською програмою, залежить від фаху та підтверджених документально навичок та складених Вами іспитів в Україні. Загалом діє все ще таке правило: з українським дипломом бакалавра Ви можете обрати в Німеччині будь-яких фах, але розпочинати навчання Ви маєте тоді з першого семестру. Якщо ж Ви хочете далі навчатися за тим самим або, щонайменше, за спорідненим фахом, Ваші здобутки в Україні безперечно можуть бути визнані й враховані. На питання, чи цього достатньо, аби одразу розпочати навчання за магістерською програмою, загально відповісти неможливо. Багато німецьких університетів, як й інші виші по всьому світу, мають спеціальні передумови для допуску до навчання кандидатів-магістрів. Тож і тут так само: Вам варто поцікавитися в конкретному університеті, в якому ви б хотіли навчатися, про передумови для початку навчання за обраним фахом.

Ольга запитує:

Скажіть, будь ласка, де можна безкоштовно вивчати німецьку у Львові?

На це питання доречніше було б відповідати, звісно, зі Львова, а не з Києва. Найкраще Вам звернутися до Центру вивчення мов, партнера Ґете-інституту, при Львівському національному університеті імені Івана Франка (факультет іноземних мов, кафедра німецької філології, вул. Університетська, 1, тел.: +380 322 394 767, керівник: Наталя Петращук, ел. пошта: deutsch@franko.lviv.ua). Крім того, безумовно, є багато інших можливостей вивчення німецької, чи на платній основі, чи безкоштовно, про які я насправді просто не знаю.

Елеонора запитує:

Пане Клее, я маю німецьке походження. Моїй онучці 12 років і вона хотіла б вивчати німецьку мову. Чи є якісь програми з вивчення німецької мови для таких дітей у Донецьку і чи є для них знижки в оплаті? Можливо, є літні курси в Києві? Дякую за відповідь!

Дякую за Ваше запитання. Однак DAAD – установа, яка, окрім питань академічного обміну, опікується й питаннями популяризації німецької мови та германістики, але  переважно в галузі вищої освіти. Що ж стосується середньої школи, то Вам варто звернутися до моїх колег у школах, які викладають німецьку. Більш детальну інформацію повинні мати й колеги з вищих шкіл Донецька, приміром, у Центрі вивчення мов Донецького національного університету (факультет іноземних мов, вул. Університетська, 24, 83055 Донецьк, тел.: +380 62 345 34 26, керівник д-р Лариса Кошкарьова, педагогічний керівник: Наталя Повторуха, ел. пошта: donezk@slz.org.ua). В Україні також є позашкільні курси німецької на німецької національної меншини, приміром, у Макіївці під Донецьком.

Вікторія запитує:

Чи можу я після проходження мовних курсів лишитися в Німеччині за програмою Au-Pair?

Змінити мету перебування в Німеччини завжди складно. Інколи за певних умов один вид візи можна «перевтілити» в іншу (приміром, візу для Au-Pair змінити на студентську візу). Зверніться найкраще із цими запитаннями до відповідального за ці питання відомства у справах іноземців за місцем Вашого перебування. Відповідну довідку мала б надати й компанія-посередник Au-Pair або така інформація може міститися в буклетах обраної Вами програми Au-Pair.

 

Щиро дякую всім за запитання!

Кожного першого понеділка місяця тут публікуються відповіді керівника Інформаційного центру DAAD у Києві Зіґберта Клее на Ваші запитання про навчання в Німеччині. Для того, щоб поставити запитання, користуйтесь кнопкою «Пишіть нам» внизу цієї сторінки або надсилайте своє повідомлення з власної електронної скриньки на таку адресу: ukraine@dw-world.de. У темі до листа вкажіть, будь-ласка, «Навчання в Німеччині». Наступні відповіді - 3-го травня.

Джерело: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5480402,00.html
Переглядів: 1463 | Додав: Артік | Теги: Освіта в Німеччині, документознавство, німціка мова | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Сб, 20.04.2024, 00:58
Вітаю Вас Гість

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
>>>ОГОЛОШЕННЯ<<<

Шановні викладачі кафедри ДОК! Якщо у вас є інформаційні повідомлення, які б ви хотіли бачити як ОГОЛОШЕННЯ на сайті кафедри, скидайте їх або в міні-чат, або на ел.скриньку artik12@ukr.net, або СМСом на номер 0673423330. Якщо ж у Вас є фотоматеріали, для додаваня у розділ "Фотогалерея" скидайте їх (або посилання на них) на вищезазначену скриньку. Інформацію в маси:) Адміністратор сайту.




  



ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Погода Івано-Франківську » Україна

Рейтинг сайтів прикарпаття