Кафедра документознавства та інформаційної діяльності ІФНТУНГ

Головна » 2010 » Березень » 27 » Вища освіта в Польщі: як це?
00:48
Вища освіта в Польщі: як це?


Значна кількість навчальних програм, проектів, стипендій і стажувань вже протягом тривалого часу виступають важливим елементом у процесі розвитку активного молодого громадянина будь-якої країни. Одним із активних діячів у сфері розвитку освітньо-наукових зв’язків з Україною є її західний сусід – Польща. В списку своїх пріоритетів Польща на перше місце вписала двох найближчих сусідів – Україну та Білорусію, і саме вихідців із цих країн найчастіше можна зустріти у навчальних закладах Польщі.

Польська система вищої освіти дозволяє українським абітурієнтам вже після закінчення середньої школи навчатися у своїх ВНЗ з різними фінансовими умовами. Визнання Польщею українських свідоцтв і дипломів про відповідну їм освіту закріплено домовленістю між урядами двох країн. У випадку наявності в абітурієнта польського коріння і присутнє цьому підтвердження картою поляка, студенту дається можливість безкоштовно навчатися та отримувати стипендії, у випадку платного навчання ціна за рік студій може коливатись в межах від 2 000 до 12 000 євро. В суму оплати за навчання входить також курс інтенсивного вивчення польської мови.

Вища освіта в Польщі поділяється на дві частини: 3-річне навчання дає можливість отримати ступінь «ліцензіата» (бакалавр) та, відповідно, 2 роки навчання винагороджуються ступенем магістра. Український ступінь «спеціаліста» в Польщі визнається лише серед деяких освітніх фундацій.

Цікавою практикою в Польщі є поділ університетів за ознакою «публічність – не публічність», так, публічними закладами освіти є інституції, які фінансуються з бюджету держави чи органів місцевого самоврядування. Що головне, лише такі заклади мають право носити звання Університету. «Не публічні» освітні інституції, які фінансуються з приватного кошту, мають право носити звання Вищої Школи (така практика розподілу могла б стати в пригоді в Україні).

На даний момент у Польщі функціонує 38 освітніх закладів, які носять титул університетів, та 93 публічні освітні інституції різних рангів. Також функціонує 326 приватних навчальних закладів. Серед 38-и університетів Польщі, 36 належать державі і лише 2 – релігійним громадам. Найбільшими студентськими містами є Краків, Варшава, Познань, Люблін і Вроцлав. На ці міста припадає 20 університетів, 5 з яких постійно отримують звання найпрестижніших в країні та входять до 1000 найкращих університетів світу.


Все ж найчастіше освітніми програмами для українських студентів є магістерські програми навчання та наукові стажування, що зумовлено досить виваженим підходом поляків до відбору студентів.

Часто українському студенту пропонується навчання за гуманітарною спеціальністю, орієнтованою на вивчення культурології та поглиблення навичок побудови міжкультурного діалогу.

Потужна база матеріальних і людських ресурсів у польських університетах викликає інтерес в українського студентства, адже саме ці два пункти часто відсутні в українських ВНЗ. Звичайно, як у кожній системі, є свої плюси та мінуси, свої скелети в шафі, але в цілому польську вищу освіту європейські фахівці вважають такою, яка саме зійшла на етап свого розвитку та прогресу, залишивши етапи матеріальної скрути позаду.

Сучасний студент не має бути голодним чи мати на думці лише книги. Активний, рухливий, відкритий, винахідливий та креативний – сучасний студент це мікс всього, що тільки можна зміксувати.

Джерело: http://oleksandroskin.blogspot.com/2010/03/blog-post_20.html
Переглядів: 1734 | Додав: Артік | Теги: Освіта в Польщі, Вища освіта | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Чт, 25.04.2024, 13:49
Вітаю Вас Гість

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
>>>ОГОЛОШЕННЯ<<<

Шановні викладачі кафедри ДОК! Якщо у вас є інформаційні повідомлення, які б ви хотіли бачити як ОГОЛОШЕННЯ на сайті кафедри, скидайте їх або в міні-чат, або на ел.скриньку artik12@ukr.net, або СМСом на номер 0673423330. Якщо ж у Вас є фотоматеріали, для додаваня у розділ "Фотогалерея" скидайте їх (або посилання на них) на вищезазначену скриньку. Інформацію в маси:) Адміністратор сайту.




  



ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Погода Івано-Франківську » Україна

Рейтинг сайтів прикарпаття