Кафедра документознавства та інформаційної діяльності ІФНТУНГ

Головна » 2010 » Травень » 11 » Володимир ПАХОМОВ, доцент кафедри документознавства та інформаційної діяльності, кандидат філологічних наук
23:35
Володимир ПАХОМОВ, доцент кафедри документознавства та інформаційної діяльності, кандидат філологічних наук
«Благословенна будь, мамо, між нами»
(Ольга Дучимінська про Свято Матері)

 День Матері, вважається, вперше відсвяткували у 1910 році у Філадельфії.

У Європі це свято почали відзначати після першої світової війни; у Галичині – з 1929 року. На жаль, і нині рідко хто назве ім’я людини, котра була практичним ініціатором проведення цього свята на наших землях.

Перший практичний крок у справі відзначення Свята Матері в Галичині зробила вчителька з с. Тяпче Долинського повіту, письменниця, феміністка Ольга Василівна Дучимінська (08.06.1883 – 24.09.1988) статтею «Мати» [див. Жіноча доля. – 1928. – № 11. – С. 3], у якій відзначала, що «немає кращої любові, як материнська», бо «всі любові цвітуть і перецвітають», а «любов материнська вічна», «вона вічно пестить і гріє серця своїх дітей». Авторка переказала «Легенду» М. Вороного  про материнське серце, підкреслила, що «ніколи не знаходимо пісні, де співалося б про лиху матір», що до слова «Мати» не треба ніяких означень, бо воно «велике і святе». Вона розповіла, що була в Чехії, де «пошана матері і взагалі пошана жінки є велика», що у Празі відбулося Свято Матері (з музикою, походами, співами), до якого заздалегідь готувалися; висловлює цим своє захоплення: «Душа радується, коли бачиш ці дитячі очі, що блищать радістю і любов’ю та пошаною для матери. Який щасливий народ, що має такі святощі родинні, що культивує ці святощі, які є символом Матері-Вітчизни!»

І серед німецького населення О. Дучимінська «зі здивуванням і приємністю (але і з заздрістю заразом) бачила, що авторитет матери в них не тільки що не падає, але культивується». І в них є тижні і дні матері, в які «Кожда дитина, хоч би найстарша, в цім тижні стараються догодити матері у всім, не зробити ніякої кривди і обдарувати чим може і хоче», що «зближує знов маму і діти зі собов у тісну дружбу».

О. Дучимінська пропонує: «От якби то в нас можна було завести подібний звичай! Скільки гарних хвиль дарував би він людям, в яких сильний моральний чинник був би у вихованню!»

Авторка завершує статтю словами: «Рада би я, щоби ця тема, яку я тут порушила, знайшла відгомін між жінками. Тому може би було добре піднести в цій справі дискусію на сторінках нашого шанованого часопису. Думаю, що Шановна Редакція в цім нам, жінкам, не відмовить».

Редакція часопису тут же під статтею О. Дучимінської відгукнулась: «Редакція часопису «Жіноча доля» радо буде містити статті і дописи на цю дуже важну й актуальну тему».

Стаття О. Дучимінської «Мати» дала поштовх для публікацій на цю тему інших авторів у різних тогочасних періодичних виданнях, до появи Звернення Союзу Українок «В Справі «Дня Української Матери» [див. Жіноча доля. – 1929. – № 6. – С. 2], до урочистого відзначення Свята Матері 12 травня 1929 року. Це підтверджувала і сама О. Дучимінська у своїх рукописних замітках «Мої друковані твори», у яких навпроти статті «Мати» пише: «По цій статті почали святкувати «Свято Матери».

У наступні роки О. Дучимінська продовжує цю тему у статтях «Значіння «Свята Матери» [Жіноча доля. – 1930. – № 19. – С. 3], «Матерям у день їхнього свята» [Жіноча доля. – 1934. – № 10. – С. 3].

У статті «Значіння «Свята Матери» авторка відзначає, що «До всіх великих національних свят, які досі святкував український нарід без ріжниці переконань прийшло ще одно «Свято Матери», яке «має подвійне значіння: по-перше, причинюється до піднесення ваги й пошани матери-людини, а по-друге: це символ нашого відродження, це предтеча великої будучини». О. Дучимінська обґрунтовує необхідність такого святкування, закликає шанувати  Матір, яка є тим вогнищем, що всіх огріває, єднає всіх членів родини, є символом всього щонайкращого. Щоб підсилити значущість Матері, письменниця наводить арабське прислів’я: «Господь не міг бути усюди сам, тому створив матерів, щоб його заступили!» Авторка у кожній статті намагалася описати, як відзначають Свято Матері інші народи.: «День цей є загальним святом для всіх. По церквах правлять богослужіння, відбуваються святочні походи, вистави, концерти, і цей день стає загальною спонукою прегарних, щирих почувань».

У статті «Матерям у день їхнього свята» О. Дучимінська веде мову про призначення, роль і обов’язки Матері перед дитиною, перед родиною, перед суспільством і завершує її актуальними і на сьогодні словами: «Від віків матері відігравали важні ролі у відбудові із занепаду свого народу». Авторка наводить слова Наполеона: «Франція нічого так не потребує для своєї відбудови, як добрих матерів». Письменниця наголошує, що у жіночих руках «спочиває виховання тих робітників, які муруватимуть тривкі підвалини й спаюватимуть сильні в’язання великої Будови», вона закликає: «Не забувай про це, МАМО-УКРАЇНКО! Від цього завдання не вільно Тобі ухилитися! Йди дорогою своїх тяжких, але й високо достойних обов’язків, а світ цілий схилить голову перед Тобою й святкуватиме величаво й радісно Твоє свято – на ввесь вік».


ЗІ СВЯТОМ ВАС , МАТЕРІ!

 

                                                                           Володимир Пахомов

Інформація з сайту kisilmv.if.ua
Джерело: http://docs.google.com/View?id=dhmt5mfq_490db4n5d9g
Переглядів: 1527 | Додав: Артік | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Ср, 24.04.2024, 00:16
Вітаю Вас Гість

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
>>>ОГОЛОШЕННЯ<<<

Шановні викладачі кафедри ДОК! Якщо у вас є інформаційні повідомлення, які б ви хотіли бачити як ОГОЛОШЕННЯ на сайті кафедри, скидайте їх або в міні-чат, або на ел.скриньку artik12@ukr.net, або СМСом на номер 0673423330. Якщо ж у Вас є фотоматеріали, для додаваня у розділ "Фотогалерея" скидайте їх (або посилання на них) на вищезазначену скриньку. Інформацію в маси:) Адміністратор сайту.




  



ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Погода Івано-Франківську » Україна

Рейтинг сайтів прикарпаття