Кафедра документознавства та інформаційної діяльності ІФНТУНГ

Головна » 2010 » Вересень » 6 » Урядові рішення в системі вищої освіти – короткий аналіз нормативних актів
01:15
Урядові рішення в системі вищої освіти – короткий аналіз нормативних актів
Кабінет Міністрів України ухвалив низку рішень, що мають на меті вдосконалення та розвиток системи вищої освіти

Зокрема Уряд України, розпорядженням № 1728-р, затвердив план заходів щодо розвитку вищої освіти на період до 2015 року, що передбачає оптимізацію мережі державних вищих навчальних закладів шляхом централізації управління ними та утворення багатопрофільних регіональних університетів, а також удосконалення механізму ліцензування та акредитації вузів.

Крім того, планом передбачене удосконалення умов прийому до вузів з урахуванням результатів зовнішнього незалежного оцінювання, середнього бала шкільного атестата та оцінок навчального закладу.

Також профільним відомствам необхідно підготувати пропозиції щодо внесення змін до законодавства в частині встановлення пільг під час вступу до вузів, які готують фахівців за спеціальностями, що відповідають пріоритетним напрямам розвитку національної економіки.

Планом передбачено низку заходів, що стосуються розвитку дослідницьких університетів як провідних центрів наукової, інноваційної діяльності та підвищення результативності наукових досліджень тощо.

До того ж Кабінет Міністрів, постановою № 786, вніс зміни до Положення про дослідницький університет, встановивши, що вузи, яким надано статус дослідницьких до 1 квітня 2010 року, мають підтвердити наданий статус через рік. Також критеріями діяльності університету, за якими надається (підтверджується) статус дослідницького, тепер визначено функціонування не менш як одного технопарку, наукового парку, отримання не менш як 20 млн. грн. на рік бюджетного фінансування науково-дослідних робіт, виконаних університетом та його структурними підрозділами, а також отримання не менш як 50 відсотків обсягу фінансування за спеціальним фондом від обсягу фінансування науково-дослідних робіт за загальним фондом державного бюджету.

Уряд також ухвалив постанову № 787, яка затверджує перелік спеціальностей, за якими здійснюватиметься підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста та магістра. У переліку спеціальностей максимально враховані зміни, що відбулися в соціальному та економічному секторах України, та досягнення в науці, техніці, інформаційно-комунікативних технологіях. В перелік внесено ряд нових спеціальностей, таких як нанофізика та наноелектроніка, медична фізика, актуарна математика, дорадництво, медична психологія тощо.

КМУ своїм розпорядженням № 1727-р доручив Міністерству освіти та науки і Міністерству праці та соціальної політики разом з іншими центральними органами виконавчої влади утворити міжвідомчу робочу групу з питань розроблення та впровадження Національної рамки кваліфікацій та внести на розгляд Уряду до 1 жовтня цього року.

Під час засідання Уряд також затвердив Порядок укладення договорів про працевлаштування випускників вищих та професійно-технічних навчальних закладів, на яких поширюється дія Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці". Постанова № 789 передбачає гарантоване працевлаштування випускників вищих та професійно-технічних навчальних закладів із числа шахтарів, що мають стаж підземної роботи не менш як три роки, дітей шахтарів, батьки яких мають стаж підземної роботи не менше як 15 років, дітей шахтарів, які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві, а також шахтарів-інвалідів І-ІІ групи.

Крім того, Уряд пропонує внести зміни до статті 19 Закону України "Про охорону дитинства", зокрема, щодо зарахування дітей з багатодітних сімей, у складі яких є п’ятеро і більше дітей, а також осіб віком від 18 до 23 років із таких сімей поза конкурсом до вищих навчальних закладів державної та комунальної форми власності усіх рівнів акредитації.

Уряд також ухвалив розпорядження 1726-р, що стосується підвищення рівня працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, згідно з яким пропонується утворити у складі вузів відповідні підрозділи.

З метою удосконалення та впорядкування діяльності навчальних закладів з надання платних послуг Уряд затвердив відповідний перелік послуг, які можуть надаватися закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності. Це сприятиме залученню додаткових коштів і збільшенню дохідної частини бюджетів навчальних закладів.

Джерело: http://osvita.ua/vnz/news/8872
Переглядів: 1907 | Додав: Артік | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Чт, 28.03.2024, 19:58
Вітаю Вас Гість

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
>>>ОГОЛОШЕННЯ<<<

Шановні викладачі кафедри ДОК! Якщо у вас є інформаційні повідомлення, які б ви хотіли бачити як ОГОЛОШЕННЯ на сайті кафедри, скидайте їх або в міні-чат, або на ел.скриньку artik12@ukr.net, або СМСом на номер 0673423330. Якщо ж у Вас є фотоматеріали, для додаваня у розділ "Фотогалерея" скидайте їх (або посилання на них) на вищезазначену скриньку. Інформацію в маси:) Адміністратор сайту.




  



ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Погода Івано-Франківську » Україна

Рейтинг сайтів прикарпаття