Кафедра документознавства та інформаційної діяльності ІФНТУНГ

Головна » 2010 » Квітень » 11 » Які спеціальності будуть найбільш затребувані в найближчі 10 років?
17:34
Які спеціальності будуть найбільш затребувані в найближчі 10 років?
Всі зміни, які відбудуться з людством у найближчі 10 років, спричинять створення як мінімум нових робочих місць. Як максимум – з’являться нові професії і галузі діяльності

На Землі стає тісно. Кількість її мешканців зростає - їх вже майже 7 млрд. Раси, нації та релігії перемішуються. Населення старіє і споживає все більше товарів. Люди активніше переміщуються по планеті в пошуках перспективних для самореалізації місць.

Головний трудовий тренд незмінний - все менше людей будуть зайняті на виробництві, все більше будуть надавати послуги іншим.

Що це означає для тих, хто вибирає, чим займатися в житті, або хоче змінити спеціальність? Forbes проаналізував глобальні тренди і спробував спрогнозувати, які професії будуть затребувані в найближчі 10 років.

Універсальний солдат

Країни менше воюють між собою - в 2008 році відбулося всього 16 збройних конфліктів. Для порівняння, в 1999 році на Землі воювали в 21 місці. Втім, це не означає, що людство стає менш агресивним. По-перше, падіння було неоднозначним: у 2005-му та 2008 році спостерігалося зростання числа конфліктів. А по-друге, кількість терактів і загиблих у них людей за останнє десятиліття зросла більш ніж у 5 разів.

Війни майбутнього перетворяться на точкові операції з "примусу до миру", "відновлення конституційного порядку". Для боротьби з терористами і заколотниками, які окопалися в глухих районах планети, потрібні "солдати майбутнього". Це професійні бійці, що беруть участь в експедиційних кампаніях, - спеціально вивчені, готові до нестандартних завдань.

"Тенденція дуже чітка: практично всі західні армії починають орієнтуватися на ведення протипартизанської війни", - каже Олександр Храмчихін, завідувач аналітичним відділом Інституту політичного і військового аналізу. - На відміну від масових воєн минулого збройні зіткнення будуть вимагати від солдатів зовсім інших компетенцій: відмінного знання місцевих умов, психології місцевих жителів, вміння обходитися без важкого озброєння».

GR-менеджер

Криза, що почалася в США 2,5 роки тому, так сильно вдарила по фінансовим системам розвинених країн, що їм було потрібно втручання самого потужного гравця - держави. У США, Англії, Росії та інших країнах держава рятує банки, друкує гроші, входить в акціонерний капітал великих компаній. Білл Гросс, голова інвесткомпанії, керуючий найбільшим у світі фондом облігацій, вважає, що "невидима рука вільного підприємництва замінюється видимим кулаком уряду".

Економісти сходяться на думці, що наслідки кризи будуть долатися багато років. Значить, роль держави в економіці буде високою. Компаніям знадобляться люди, які будуть спілкуватися з чиновниками і вибивати преференції.

За даними Павла Толстих, керівника Центру з вивчення проблем взаємодії бізнесу і влади, ринок лобістських послуг у Сполучених Штатах зріс за останній рік на 10%, зараз він оцінюється в $ 3,2 млрд. Що вже казати про Росію, в якій за останнє десятиліття значення держави в економіці зросло в багато разів. "Фахівці, які займаються роботою з державними органами, однозначно будуть затребувані", - говорить Толстих.

Доглядальниця, геронтолог

Люди старіють. Згідно з даними ООН, медіанний вік населення планети зараз становить 29 років, а до 2050 року збільшиться до 38 років. У Росії чисельність населення старше 65 років зросте до 2030 року до 27 млн. Дослідження, проведене ученими з Університету Південної Данії, свідчить, що більше половини дітей, які зараз народжуються в розвинених країнах, доживуть до 100 років.

Здоров'я літніх людей буде поліпшуватися, але самостійно справлятися з неміччю та хворобами судилося не всім. "Оскільки буде збільшуватися частка дуже старих людей, у віці від 80 років, яким важко за собою доглядати, зросте попит на їх обслуговування", - говорить Анатолій Вишневський, директор Інституту демографії Вищої школи економіки. Зміниться вся система охорони здоров'я: старі й молоді страждають різними хворобами. А щоденний догляд потребує набагато більшої кількості працівників. За даними датських вчених, всього 30-40% людей похилого віку можуть жити без сторонньої допомоги. Іншим потрібен догляд. Уявіть, скільки знадобиться людей, щоб їх обслуговувати?

Експерт у сфері альтернативної енергетики

Запаси вуглеводнів у світі великі, але не безмежні. Енергія, що видобувається з інших джерел, буде витісняти "нафтову" і "вугільну". На початку XXI століття на частку альтернативних джерел енергії (сонячна, вітряна, геотермальна енергетика) припадало близько 3,4% загального виробництва електрики в світі. Ця частка незабаром виросте в рази - десятки країн планують заміщати нафту і газ альтернативними джерелами.

Євросоюз, який у 2005 році виробляв 6% енергії з відновлюваних джерел, поставив за мету до 2020 року збільшити частку "зеленої" енергії до 20%. Американський штат Каліфорнія також вимагає від найбільших енергетичних компаній до 2020 року виробляти 20% електроенергії з альтернативних джерел.

Михайло Попов, головний експерт департаменту корпоративних комунікацій "Роснано", впевнений, що найближчим часом фахівці з альтернативної енергетики будуть вельми затребувані. Це виробництво сонячних батарей, виробництво кремнію, головним споживачем якого є сонячна енергетика, випуск термоелементів і інші проекти. Всім створюваним підприємствам потрібні кадри - від управлінців і інженерів до робітників. Будуть затребувані випускники інженерних спеціальностей вузів з міждисциплінарною освітньою базою. Попит на таких фахівців буде рости і на Заході, тенденція очевидна.

Спеціаліст з ведення бізнесу в країнах Африки

Африка багата природними ресурсами - континент посідає друге місце у світі за запасами бокситів, хромової руди, кобальту, промислових алмазів, платиноїдів, цирконію. У 2008 році африканські країни видобули 55% всіх алмазів і 27% фосфоритів у світі. Освоєнням африканських природних ресурсів останнім часом активно зайнялися держави Азії, більше 50% інвестицій в найменш розвинені регіони Африки здійснюються Китаєм, Індією, Кореєю.

Але надра Африки все одно розробляються недостатньо. Винна в першу чергу нестабільна політична ситуація в багатьох країнах регіону. За прогнозами Геологічного інституту США, до 2015 року виробництво золота в країнах Африки зросте на третину, залізної руди та урану - в 2,5 рази. Отримати контракти на видобуток ресурсів зможуть лише компанії, які знайдуть спільну мову з місцевими елітами. А для цього їм знадобляться експерти та посередники. Ті, хто здатний консультувати і вести справи в Африці, будуть непогано заробляти.

Журналіст-агрегатор

Блоги відвойовують все більше інформаційного простору у традиційних ЗМІ. Великі видання привертають читачів, розміщуючи на своїх сайтах пости відомих блогерів. У майбутньому журналістика, заснована на компіляції вже існуючої інформації, стане головним конкурентом традиційних медіа. Майстерний компілятор, оригінальних текстів, який зіштовхує лобами різні позиції, підбурює до несподіваних дискусій - ще одна перспективна професія.

Спеціаліст з важко видобувних запасів нафти

Розвіданих запасів нафти у світі поки що багато. Проблема в тому, що її все важче добувати. Нафтовикам майбутнього доведеться мати справу з нафтоносними пісками, розробкою родовищ на шельфі та іншими нестандартними випадками. Фонтануюча свердловина на узбережжі - релікт минулого.

Пік відкриття нових родовищ припав на 1960-і роки, з того часу їх знаходили все менше і менше. "За останні 40 років відкрили лише два найбільших нафтових родовища", - говорить Михайло Перфілов, директор з розвитку бізнесу агентства Petroleum Argus. У 1981 році в світі стали споживати більше нафти, ніж знаходити нової, а це означає, що врешті-решт доведеться зайнятися важко добувної нафтою, наприклад такою, яку добувають в канадській провінції Альберта з нафтоносних пісків. Для довідки: у 2006 році нафта з Альберти забезпечила 13% імпорту до Сполучених Штатів.

Анітрохи не менше складнощів обіцяє й освоєння запасів арктичного шельфу. "Якщо ціни на нафту будуть рости, а розробка запасів зміщуватися в більш складні регіони, знадобляться фахівці з відповідним досвідом роботи", - говорить Перфілов з Petroleum Argus. Спеціалістам з екстремальних способів видобутку енергоносіїв буде де розгулятися.

Селекціонер, спеціаліст з генної інженерії рослин

Проблема голоду нікуди не поділася: число жителів Землі швидко зростає. За прогнозами, якщо в середині 2009 року на планеті жило 6,8 млрд чоловік, то до 2050 року їх буде вже 9,4 млрд. Причому більшу частину приросту припаде на найменш розвинені країни, які і так ледве справляються із забезпеченням людей продовольством. "У багатьох країнах населення зростає швидше, ніж рівень розвитку продуктивних сил", - говорить Дмитро Рилько, генеральний директор Інституту кон'юнктури аграрного ринку.

За даними ООН, щодня у світі від голоду вмирає 17000 дітей, а від недоїдання страждає близько 1 млрд людей. "Сільське господарство повинно трансформуватися, - говорить Анатолій Вишневський з Інституту демографії. - У тій формі, в якій воно існує зараз, воно не зможе прогодувати зростаюче населення". Нові сорти рослин, у тому числі створені шляхом генної інженерії, і сучасні методи ведення сільського господарства - чи не єдиний спосіб врятувати населення найбідніших країн від голоду.

Чим більше продуктивність нових культур, тим менше голодуючих. Агрономи, селекціонери, генетики, які виводять нові сорти сільськогосподарських рослин, швидше за все, будуть дуже затребувані в майбутньому десятиріччі.

Урбаніст, спеціаліст з розвитку територій

Земля швидко стає планетою міст, а не сіл. За інформацією ООН, в 2009 році кількість городян перевищила число сільських жителів. В 2025 році частка міського населення зросте до 77%. Причому більша частина приросту припаде на країни, що розвиваються. Самі міста будуть ставати все більшими і впливовішими, в економічному плані.

За даними PricewaterhouseCooper's, в 2005 році 100 найбільших міст світу виробляли 25% світового ВВП, а в 2008-му вже 30%. Населення 30 найбільш великих мегаполісів до 2025 року виросте на 27%. Планувати, будувати та обслуговувати нові, швидко зростаючі мегаполіси повинен буде клас фахівців, що вміють створювати комфортне міське середовище.

Сергій Артоболевський, завідувач відділом економічної та соціальної географії РАН, говорить, що країни будуть формувати великий попит на фахівців з комплексного розвитку територій (транспорт, соціальна сфера, залучення інвестицій тощо), особливо в міських поселеннях.

Експерт з абсорбції, національним і релігійним конфліктам

Раси, нації та релігії все більше перемішуються. Згідно з даними ООН, загальне число міжнародних мігрантів до 2010 складе 213,9 млн осіб (зростання на 10% за п'ять років), причому 60% з них будуть жити в розвинених країнах. Головний біль Заходу - як інтегрувати мігрантів. Микита Мкртчян, провідний науковий співробітник Інституту демографії Вищої школи економіки, говорить, що західним країнам знадобляться фахівці з абсорбції, які будуть допомагати знаходити спільну мову людям різних культур.

Чи не найболючіше питання - релігійне. Особливо складно складаються відносини з послідовниками ісламу. Наприклад, в листопаді цього року громадяни Швейцарії на референдумі заборонили мусульманам будувати мінарети. Судячи за даними жовтневого звіту дослідницької організації PEW Research Center, у світі проживає 1,57 млрд мусульман (23% світового населення), причому чимала частина - в західних країнах: Німеччині (4 млн чоловік), Франції (4 млн), США (2 млн). У Європі та Північній Америці все більше представників інших нових для регіону релігій - індуїзму, сикхізму, буддизму. Судячи з усього, число їхніх прихильників буде швидко зростати.

Конфлікти з представниками традиційних релігій неминучі. Знадобляться незалежні посередники, здатні вести діалог між конфесіями. Причому релігійні діячі - з-за їх явної ангажованості - для цієї мети не годяться. Можливо, мова йде про новий тип соціального працівника, що поєднує в собі якості дипломата, бізнес-переговірника і психолога.

Мабуть, наймати таких фахівців будуть як державні структури, так і великі приватні компанії, щоб уникнути конфліктів між своїми співробітниками, які працюють в різних країнах.

Автор: Андрій Вирковській

Джерело: http://osvita.ua/vnz/career/7205
Переглядів: 1016 | Додав: Артік | Теги: Професії майбутнього | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Чт, 25.04.2024, 14:08
Вітаю Вас Гість

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
>>>ОГОЛОШЕННЯ<<<

Шановні викладачі кафедри ДОК! Якщо у вас є інформаційні повідомлення, які б ви хотіли бачити як ОГОЛОШЕННЯ на сайті кафедри, скидайте їх або в міні-чат, або на ел.скриньку artik12@ukr.net, або СМСом на номер 0673423330. Якщо ж у Вас є фотоматеріали, для додаваня у розділ "Фотогалерея" скидайте їх (або посилання на них) на вищезазначену скриньку. Інформацію в маси:) Адміністратор сайту.




  



ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Погода Івано-Франківську » Україна

Рейтинг сайтів прикарпаття