Кафедра документознавства та інформаційної діяльності ІФНТУНГ

Головна » 2010 » Березень » 24 » Як студенту впоратися зі стресом
20:48
Як студенту впоратися зі стресом

Навантаження під час навчання призводять до розхитування нервів. З переходом на нову систему "бакалавр-магістр" студенти в німецьких вузах стали частіше звертатися по допомогу до психологів. Проти стресу допомагає закон Парето.

Стрес - стан, що знайомий кожному студенту. Згідно з результатами останнього дослідження Німецького товариства сприяння учням вузів, сучасний студент відчуває великі навантаження.

Болонський процес змусив понервувати студентів

Через перехід на систему "бакалавр-магістр" учні німецьких ВНЗ усе частіше звертаються по  психологічну допомогу. У 2008 році спостергалося зростання таких випадків на 20 відсотків у порівнянні з попереднім періодом.

Як відзначають представники студентської організації, до найпоширеніших проблем, з якими приходять молоді люди, належать: порушення робочого ритму, збій у навчальному процесі, проблеми з успішністю і самоорганізацією, брак часу, депресивний стан, страх перед іспитами ... Список можна було б продовжити. При сильній завантаженості і перших симптомах стресу можна вдатися до закону Парето.

Даєш "20", отримуєш "80"

Як уникнути стресу? Один зі способів - правильно розподіляти свій час. Тут на допомогу студенту приходить закон Парето, відомий як "80/20". Відповідно до цієї комбінації, керуючи своїм часом раціонально, лише 20 відсотків витрачених зусиль дають 80 відсотків бажаного результату. А ось решту 80 відсотків енергії підуть тоді на "відшліфовування". Цей закон в 1897 році вивів італійський економіст і соціолог Вільфредо Парето.

Головне - розставити пріоритети

Більшість здійснюють одну й ту ж помилку - починають робочий день з другорядних справ, розмінюючись на дрібниці. Експерти ж радять насамперед приділяти увагу тим завданням, які мають першорядне значення для кінцевого результату. Основне правило: "Потрібно правильно розставити пріоритети". Саме слово "пріоритет" містить у собі латинську приставку "prio", що означає "раніше". Щодня ви вирішуєте, що потрібно зробити передусім, щоб досягти своєї мети. Якщо насувається сесія, і від страху перед іспитами псується настрій, то саме час запитати себе, а яким завданням слід було б присвятити більше часу, що треба зробити сьогодні, а які справи можуть почекати до завтра.

Ключ до успіху в умінні відмовити

Поєднуючи навчання з роботою, багатьом студентам доводиться відчувати додаткове навантаження в офісі. Згідно із законом Парето, далеко не кожне завдання вимагає віддачі на всі сто відсотків. Якщо колега по роботі і однокурсник намагаються підкинути вам ще пару-трійку завдань, потрібно навчитися відмовляти. Інший вихід з такої ситуації експерти бачать в делегуванні повноважень. Деяким вдається передоручити частину справ колегам.

Словом, щоб уникнути стресу і не відчувати себе загнаним у кут, потрібно правильно планувати свій час. А закон Парето допоможе зосередитися на головному і заощадити енергію.

Ганна Кутявіна

www.dw-world.de


постiйна адреса статтi:
http://health.unian.net/ukr/detail/206230
Переглядів: 922 | Додав: Артік | Теги: студент, навантаження, Стрес | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вт, 23.04.2024, 23:30
Вітаю Вас Гість

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
>>>ОГОЛОШЕННЯ<<<

Шановні викладачі кафедри ДОК! Якщо у вас є інформаційні повідомлення, які б ви хотіли бачити як ОГОЛОШЕННЯ на сайті кафедри, скидайте їх або в міні-чат, або на ел.скриньку artik12@ukr.net, або СМСом на номер 0673423330. Якщо ж у Вас є фотоматеріали, для додаваня у розділ "Фотогалерея" скидайте їх (або посилання на них) на вищезазначену скриньку. Інформацію в маси:) Адміністратор сайту.




  



ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Погода Івано-Франківську » Україна

Рейтинг сайтів прикарпаття