Кафедра документознавства та інформаційної діяльності ІФНТУНГ

Головна » 2010 » Травень » 10 » Erasmus Mundus: навчання українських студентів у Європі
22:37
Erasmus Mundus: навчання українських студентів у Європі
Програма, започаткована Європейською комісією з освіти, уже відкрила "вікно в Європу" для майже тисячі студентів та викладачів із країн-сусідок ЄС. При цьому до участі у програмі запрошено студентів, які відучились вдома один навчальний рік і визначились зі своєю спеціалізацією.

За словами координатора програми Софії Андерссон, ідеться не лише про отримання нових знань і підвищення наукової кваліфікації студента, а й про можливості побачити життя Євросоюзу "зсередини", долучившись до життя європейської молоді і науки.

З іншого боку, підтримуючи академічний обмін між ЄС та сусідами, програма підвищує якість самої європейської освіти і популяризує її у світі.

Українські учасники програми

Ліліана Лукашук, студентка Національного університету імені Шевченка, майбутній хімік, переможниця конкурсу на стипендію у рамках програми Erasmus Mundus, розповіла, як відбулося її "знайомство" з цією програмою.

"Я дізналась про цю програму від колишніх стипендіатів, – каже вона. – А далі, звичайно, власні зусилля доклала, знайшла в інтернеті інформацію про програму, підготувала необхідні документи і переслала на відповідну електронну адресу… Знаєте, як кажуть: "стукайте – і вам відчиниться".

На запитання, чого вона очікує від програми, Ліліана Лукашук відповіла: "Одна з мрій уже здійснилась – те, що я стала стипендіатом цієї програми, отримала змогу вчитись в Європі. При цьому зазначу, що і наш рівень освіти я вважаю високим, якісним – але інноваційна складова вищої освіти в Україні, на жаль, занизька: принаймні, обладнання хімічних лабораторій не відповідає сучасному розвиткові цієї науки. Далі, на що я очікую від програми: по-перше, це отримати принципово нові знання у тій сфері, яку я вибрала. По-друге, після отримання спільного диплому європейських університетів у мене буде більше можливостей позитивно зарекомендувати себе на ринку праці – як у науковому світі, так і на ринку звичайної праці, де ти можеш себе проявити як кваліфікований спеціаліст у даній області".

Вчитися Ліліана буде в університеті Лейпцига, а по тому – у Стокгольмі. За словами координатора програми Erasmus Mundus Софії Андерссон, таку можливість надає створення консорціуму найкращих інститутів та університетів Євросоюзу – Магістерського консорціуму. А після закінчення навчання студент отримує визнаний у світі магістерський ступінь із двох (або й більше) суміжних дисциплін.

Завдяки цій системі колишня студентка Києво-Могилянської академії (нині – менеджер програм TACIS) Олександра Белясна отримала змогу вчитися в університеті Деусто в Іспанії та Ягеллонському університеті (Польща). Найголовнішим, окрім набутих знань та європейського диплому, Олександра вважає можливість "пірнути" у молодіжне життя Європи.

"Стільки одночасно знань, досвіду, практичних навичок! Багато вчишся і у побуті, як поводитися; так само це стосується наукових знань: як правильно шукати інформацію. Бо це у принципі важливо, і коли ти працюєш. Потім ці навички багато разів згадуєш – і вони використовуються! Також я вважаю дуже важливим мовний досвід, бо практично одразу можна практикувати кілька мов. Обидва міста, в яких я вчилась – і Сан-Себастіан, і Краків – я їх дуже люблю і вважаю одними з найкрасивіших міст в Європі", – зазначає Олександра Белясна.

Erasmus Mundus як вихователь наукової еліти

Українські експерти з питань освіти переконані, що програма – один із перших кроків до створення "європейського освітнього простору", що у ньому знайдеться місце і для України.

Директорка київського Центру європейської освіти Христина Кричевська переконана: "Ми живемо в Європі, і наша освіта теж європейська. У майбутньому – а я впевнена у тому – кордонів взагалі не буде. І дуже важливо, щоб не тільки наші студенти вчилися в Європі, а й європейські приїздили до Києва, Одеси, Донецька, Харкова чи Луганська, щоб вони знали ці наукові школи. І наші студенти, які починають вчитися разом, у майбутньому будуть жити у вільній Європі. Вільній від освітніх та ідеологічних штампів. Тому що ці діти будуть народжувати нову інтелігентну еліту".

Власне, на підготовку наукової інтелектуальної еліти України, професіоналів європейського рівня і стилю й розрахована Erasmus Mundus, стверджують і її засновники та учасники.

Автор: Богдана Костюк
Джерело: http://osvita.ua/abroad/news/7383
Переглядів: 1099 | Додав: Артік | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Чт, 18.04.2024, 08:34
Вітаю Вас Гість

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
>>>ОГОЛОШЕННЯ<<<

Шановні викладачі кафедри ДОК! Якщо у вас є інформаційні повідомлення, які б ви хотіли бачити як ОГОЛОШЕННЯ на сайті кафедри, скидайте їх або в міні-чат, або на ел.скриньку artik12@ukr.net, або СМСом на номер 0673423330. Якщо ж у Вас є фотоматеріали, для додаваня у розділ "Фотогалерея" скидайте їх (або посилання на них) на вищезазначену скриньку. Інформацію в маси:) Адміністратор сайту.




  



ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Погода Івано-Франківську » Україна

Рейтинг сайтів прикарпаття